Brussels

La Porte des Indes Review

Auxipress 24 Oct 2014

La Porte des Indes ontsproot in Brussel, bloeit ondertussen ook in Londen en wijkt vandaag uit naar Dubaï. Het concept biedt een daadwerkelijk alternatief voor de Indiase keuken die men overal elders vindt De gastrono mie die La Porte des Indes hoog in het vaandel draagt is resoluut geënt op de Franse aanwezigheid op het schiereiland en laat zich beïnvloeden en inspireren door een ongeëvenaarde veelheid aan culturen en godsdienstige tradities. Het resultaat is een boeiende (herlontdekking van een smaakpalet dat we zonder meer enig in zijn soort mogen noemen.

In de populaire fantasie mag India dan al een pronkstuk van het Britse imperium zijn men kan ook zeker de lange Franse aanwezigheid in het land niet wegdenken. Via zijn beroemde factorijen, waaronder Pondichéry ongetwijfeld de bekendste was, heeft Frankrijk op een blijvende manier zijn stempel gedrukt op dit deel van de wereld. Naast een intellectuele invloed manifesteert de Franse aanwezigheid in de regio zich tot op vandaag ook in de zeer eigen gastronomische traditie die erzich doorheen de eeuwen binnen de Indisch-Creoolse bevolking heeft ontwikkeld.

Karl Steppé die al het mooie Thaise verhaal van de Blue Elephant aan het schrijven was besloot in 1985 om in Brussel ook een Indiaas restaurant te openen met de uitdrukkelijke bedoeling om iets anders te brengen dan de meeste Indiase restaurants die de Europese hoofdstad al kende. Los van de luxueuze omgeving en de elegante bediening is de keuken al tijd de allereerste troef gebleven van La Porte des Indes. Nooror Somany heeft het hele, reusachtige schiereiland afgereisd, om een ongeëvenaard gastronomisch Indiaas aanbod samen te stellen. Haar inspiratie haaldeze voornamelijk in de beste restaurants van Mumbaï. De originaliteit opculinair vlak werd naderhand nog versterkt door de komst van het koppel Mehernosh en Sherin Mody, dat nog steeds de leiding heeft over de keuken van La Porte des Indes in Londen. Momenteel staan de keukens van La Porte des Indes in Brussel onder de leiding van chef Bobby Singh.